De meeste mensen kennen de psycholoog wel, maar wie of wat is nou een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ)? De praktijkondersteuner werkt in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum en je raadt het al; hij of zij ondersteunt in de huisartsenpraktijk de huisarts. In de huisartsenpraktijk is vaak ook een praktijkondersteuner somatiek (POH-somatiek) aanwezig. Deze praktijkondersteuner heeft een eigen spreekuur en ondersteunt de huisarts bij somatische (lichamelijke) chronische problematiek zoals: diabetes, astma, longziekten en hart- en vaatziekten.
De praktijkondersteuner huisarts- Geestelijke GezondheidsZorg (afgekort POH-GGZ) is in 2007 in het leven geroepen vanwege een toenemende vraag naar hulp bij psychische, psychosociale en psychosomatische klachten in de huisartsenpraktijk. Heb je last van psychische klachten dan ga je meestal eerst langs de huisarts. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar de POH-GGZ, die jouw klachten in kaart brengt. De praktijkondersteuner GGZ is werkzaam binnen de praktijk van een huisarts en de kosten voor de zorg die door de POH-GGZ worden geleverd vallen onder de huisartsenzorg. Deze worden vergoed vanuit de basisverzekering en gaan niet van je eigen risico af. Je betaalt ook geen eigen bijdrage.

De praktijkondersteuner is een extra schakel tussen de huisarts, ggz-instellingen en vrijgevestigde psychologen. De POH-GGZ heeft vaak ook langer de tijd voor je dan de huisarts. Een gesprek bij de POH-GGZ is minimaal 30 of vaak wel 45 minuten. Bij de huisarts is dit 10 of 15 minuten. De POH-GGZ luistert naar jouw verhaal en probeert een zo goed mogelijk beeld te vormen van jouw problemen en maakt vervolgens een inschatting van het soort hulp dat je nodig hebt. Afhankelijk van de klachten, kan de praktijkondersteuner zelf met jou aan de slag gaan en een kort behandeltraject starten met enkele vervolggesprekken, of bijvoorbeeld doorverwijzen naar de generalistische basis GGZ of specialistische GGZ. Als je wordt doorverwezen zal de verdere behandeling plaatsvinden bij een GGZ-instelling. Kom je daarvoor op een wachtlijst te staan, dan zal de POH-GGZ vaak deze wachttijd overbruggen. Dit betekent dat je tot die tijd enkele gesprekken met de POH-GGZ kan voeren. Zo zit je in ieder geval niet helemaal zonder hulp.
De POH-GGZ doet dus vraagverheldering bij intake, verricht diagnostiek, biedt kortdurende behandeling of (langer durende) ondersteuning en begeleiding aan personen met psychische klachten, of een lichte of stabiele chronische psychische stoornis. Het kan dus zijn dat je soms maar één of twee gesprekken hebt en een doorverwijzing krijgt naar een GGZ instelling. Soms heb je een kortdurende begeleiding of behandeling door een POH-GGZ en dat is meestal vijf tot acht gesprekken. Soms duurt het wat langer maar je kan ook jarenlang bij een POH-GGZ terecht wanneer er sprake is van stabiele chronische psychische klachten. In het geval van chronische langdurige zorg gaat het vaak om gesprekken eens per twee a drie maanden. De gesprekken zijn meestal in de huisartsenpraktijk. Dit is voor de cliënten erg prettig want vaak is dit om de hoek en in de eigen wijk. De gesprekken kunnen ook plaatsvinden middels video-bellen. Dit werd vooral veel gedaan tijdens de corona pandemie maar wordt ook nu nog regelmatig gebruikt. De POH-GGZ gaat indien nodig ook op visite (huisbezoek). Dit is vaker het geval bij wat oudere mensen die moeilijk te been zijn of bij bedlegerige mensen.
De hulp van een praktijkondersteuner GGZ is bij insteek kortdurend (uitgezonderd chronische, stabiele problematiek) en in deze korte tijd probeert de POH-GGZ je weer op weg te helpen. De klachten die de POH-GGZ zelf begeleidt of behandelt zijn vaak lichte psychische klachten of liggen op psychosociaal vlak. De hulp is daarom ook vaak erg praktisch. Uiteraard luistert hij of zij ook naar jouw verhaal, bieden ze een luisterend oor en vragen ze door zodat je meer inzicht krijgt in jouw problematiek.
De meeste praktijkondersteuners GGZ bieden naast de gesprekken ook e-health programma's aan. E-health staat voor 'elektronische gezondheid' en hiermee worden digitale programma's in de zorg bedoelt. Deze programma's zijn te volgen op websites of via een app op je telefoon. Deze programma's kunnen bijvoorbeeld hulp bieden bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl, beter te slapen of leren je hoe je het beste met stress kunt omgaan. Hierbij gaat het vaak om lesmodulen met uitleg, reflecterende opdrachten en handvatten of adviezen, die je zelfstandig kan volgen of in combinatie met wat gesprekken bij een professionele hulpverlener.
Wanneer je geluk hebt werkt jouw praktijkondersteuner GGZ wat langer in de huisartsenpraktijk en kent hij of zij je vaak wat beter dan een willekeurige psycholoog van een GGZ instelling. Misschien heb je vandaag te maken met een burn-out, over vijf jaar heb je het wellicht moeilijk met het verwerken van een auto ongeluk wat je hebt meegemaakt. Het is fijn om dan een bekend en vertrouwd gezicht te zien; iemand die al een beetje weet wie je bent. Net zoals je huisarts.
De POH-GGZ is een functie op post HBO niveau. Niet iedere POH-GGZ heeft dezelfde opleidingsachtergrond. Meestal is hij of zij opgeleid met een hbo opleiding zoals sociaal-psychiatrisch verpleegkunde, maatschappelijk werk, toegepaste psychologie of met een wetenschappelijk opleiding aan de universiteit zoals psychologie of orthopedagogiek. Allen hebben na hun opleiding nog een aanvullende opleiding gedaan tot POH-GGZ. De POH-GGZ is er specifiek voor volwassenen en specifiek voor jeugd. De POH-GGZ onderhoudt goede communicatie met onder andere de huisartsen, de ggz-instellingen en vrijgevestigde psychologen in de tweede lijn van de gezondheidszorg.

Inzicht #6
De grootste communicatie fout is dat we niet luisteren om het te begrijpen maar luisteren om te antwoorden
Reactie plaatsen
Reacties