Blogs over psychische gezondheid


Gratis psychische hulp

www.behandelhulp.nl

Behandelhulp is een website met veel praktische hulp bij psychische klachten. Je kan er video's bekijken en artikelen lezen over diverse onderwerpen en ook praktische hulpmiddelen gebruiken. Omdat het een nuttige informatieve website met praktische hulp is wil ik deze graag onder de aandacht brengen. Behandelhulp is vanuit dezelfde gedachtegoed ontstaan als Gratis Psycholoog.

Lees meer »

www.vaardig leven.be (gratis ACT modules

Een online leeromgeving met gratis wetenschappelijk gefundeerde oefeningen uit de psychologie, samengesteld door professionele hulpverleners. Het aanbod op deze website is gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapie en is redelijk zelfstandig (en jeej, ook nog volledig gratis) te volgen. Als je momenteel in behandeling bent bij een psycholoog dan kan je het bespreken met jouw behandelaar, nóg fijner. Er zijn vaste trajecten om te volgen of je doet alleen de losse modules die jou aanspreken.

Lees meer »

Gratis telefonische psychische hulp

Het is mooi dat er een website bestaat zoals Gratis Psycholoog, maar er zijn gelukkig meer plekken op het internet waar je (bijna) gratis psychische hulp kan vinden. Met de lange wachtlijsten in de GGZ is dit serieus schrijnend als je op hulp zit te wachten die je gisteren al had willen hebben. In dit blog vindt je een overzicht van alle, veelal gratis, telefonische psychische hulp die je kan krijgen bij psychische klachten.

Lees meer »

Websites met gratis psychische hulp en informatie

Online psychologische hulp is tegenwoordig gemakkelijk toegankelijk, ruim aanwezig en biedt een laagdrempelige manier om ondersteuning te krijgen. Of je nu kampt met stress, somberheid, eenzaamheid of andere psychische klachten, er zijn verschillende initiatieven en websites die je kunnen helpen. Hier zijn enkele organisaties waar je goede (gratis) psychische hulp online kunt vinden:

Lees meer »

Mentale Gezondheid Apps

In de afgelopen jaren is het aantal apps voor mentale gezondheid enorm toegenomen. Deze apps kunnen je helpen om je geestelijke welzijn te verbeteren, of je nu last hebt van stress, angst, depressie, of gewoon op zoek bent naar manieren om te ontspannen en beter te slapen. Maar met zoveel opties kan het lastig zijn om de juiste app te vinden. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van enkele van de beste mentale gezondheidsapps die momenteel beschikbaar zijn.

Lees meer »

Gratis webinars, video's en podcasts

Webinars zijn een manier om meer te weten te komen over een onderwerp. Er zijn veel gratis webinars over psychische problemen te vinden. Een webinar is een interactieve live-uitzending via internet. Zo´n live-uitzending is vaak ook nog achteraf te bekijken. In dit blog staan diverse gratis webinars over verschillende onderwerpen verzameld, als ook informatieve video's en podcasts over psychische klachten. Ben je van nature informatie zoekend en in staat om wat langere tijd je te concentreren dan zijn deze webinars, video's en podcasts wellicht iets voor jou.

Lees meer »

Handige handvatten bij psychische klachten

Boek: Traumasporen

Het boek Traumasporen van Bessel van der Kolk, in het Engels bekend als The Body Keeps the Score, is een invloedrijk werk over trauma en de impact daarvan op lichaam. Wanneer we namelijk een trauma meemaken dan wordt dit in ons lichaam opgeslagen. Bessel van der Kolk’s 'Traumasporen' is een waardevol boek voor iedereen die meer wil begrijpen over de impact van trauma en het pad naar herstel. Het boek biedt niet alleen diepgaande inzichten in hoe trauma ons vormt, maar biedt ook hoop en praktische tools voor verwerking.

Lees meer »

Voeding en mentale gezondheid

Voeding speelt een cruciale rol in onze fysieke gezondheid, maar wist je dat het ook een grote invloed heeft op onze mentale gesteldheid? Onderzoek toont aan dat bepaalde voedingsstoffen direct bijdragen aan de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die een belangrijke rol spelen bij ons humeur en energieniveau. In dit blog duiken we dieper in op de relatie tussen voeding en mentale gezondheid en geven we praktische tips voor mensen die weinig energie hebben om uitgebreid te koken.

Lees meer »

Bereken je levensverwachting

KamaLama.org is een non-profitorganisatie en de test is geheel gratis te doen. Op basis van een aantal vragen over je gezondheid en leefstijl berekent deze test jouw potentiële levensverwachting en de verwachte levensverwachting op basis van jouw leefstijl.

Lees meer »

Samen aan doelen werken

In dit blog wil ik een app uitlichten waar je samen met vrienden of samen met Gratis Psycholoog aan doelen werkt. Motivatie is een van de drijvende krachten achter menselijk gedrag. Veel mensen vinden het lastig om blijvend gemotiveerd aan doelen te werken. Een manier om daar anders mee om te gaan is door meer waarde gericht te leven (zie blog over ACT) maar samen aan doelen werken is ook een krachtige methode om jouw doelen te bereiken. Wie weet maak jij van jouw doel dan een gewoonte. Een app die je hiervoor kan gebruiken is "The Challenge - Better Together" en Gratis Psycholoog gebruikt deze ook. 

Lees meer »

Relatie: verwenlijst

Een verwenlijst is een lijst die stellen samenstellen met dingen die ze fijn vinden als hun partner deze voor hen doet. Als onze partner niet zo lekker gaat zijn mensen, met goede intenties, geneigd om richting te geven aan wat de partner zou moeten doen om zich beter te voelen. Het probleem hierbij is dat het jouw idee is over wat goed is voor de ander. Maar wat voor jou werkt en goed voelt, hoeft niet hetzelfde te zijn voor je partner. Een verwenlijst maak je zelf en hier staan dingen op die jij fijn vindt als je partner dit voor jou zou doen. Uiteraard kan je deze lijst ook maken met je huisgenoten zoals je kinderen. Waar je partner leest, kan je ook kind lezen. 

Lees meer »

Constructief piekeren

Piekeren doen we allemaal en het voelt alsof we analytisch nadenken over zaken maar vaker is piekeren niet per se constructief. Overmatig piekeren, rumineren, leidt al helemaal niet tot oplossingen, terwijl we die wel hopen te vinden. Hoe kan je nou piekeren méér constructief maken zodat het ook leidt tot een oplossing? 

Lees meer »

ADHD: probeer chaotische discipline

Sommige momenten zijn we super gemotiveerd en andere momenten komt er niks uit je handen. Herkenbaar? Vooral ADHD'ers zullen zich hierin herkennen maar ook mensen zonder ADHD herkennen dit in meer of mindere mate. Hoe je hier het beste mee kan omgaan, namelijk met "chaotische discipline", leg ik in dit blog uit. 

Lees meer »

ACT video's over negatieve gedachten

Acceptance and Commitment Therapy is een op mindfulness gebaseerde gedragstherapie. De ACT therapie maakt gebruik van vele metaforen. Een metafoor is een vorm van beeldspraak. Het is een vorm van figuurlijk taalgebruik op basis van een vergelijking. Door vergelijking kunnen metaforen mensen helpen om complexe problemen beter te begrijpen. In dit blog worden enkele ACT video's over negatieve gedachten uitgelicht en vind je ook video's met ACT oefeningen hoe je hier met meer afstand naar kan kijken.

Lees meer »

Nieuwe sociale contacten

Zou je soms ook wel eens wat meer mensen willen (leren) kennen? Als kind speel je in de zandbak en als dat leuk was dan vraag je daarna "zullen we vrienden worden?" Helaas doen we dat niet meer als we volwassen zijn...Maar hoe leuk is het als je wel wat meer mensen zou kennen waar je wat mee kan delen? Om het je wat makkelijker te maken volgt hier een overzicht van manieren om nieuwe sociale contacten op te doen.

Lees meer »

De Tools van Phil Stutz en Barry Michels

De tools is een methode ontwikkeld door psychiater en psychotherapeut Phil Stutz en psychotherapeut Barry Michels uit de Verenigde Staten. Deze methode is praktisch en direct toepasbaar. Traditionele psychotherapie is vaak een langdurige en uitgebreide therapie en richt zich op het doorgronden van de oorzaken van de problemen. Stutz en Michels wilden een methode ontwikkelen om mensen met psychische klachten praktische en direct toepasbare handvatten te geven om hun problemen zelf op te lossen of er in ieder geval zonder al te veel problemen er mee te kunnen leven.

Lees meer »

Stress: het 'verboden' woord

Stress is een containerbegrip. Dat betekent dat het een overkoepelende naam is voor, eigenlijk heel veel. Mensen gebruiken het woord stress in hun taal om te omschrijven wat ze (negatief) ervaren. Maar stress is eigenlijk het minst geschikte woord om te omschrijven wat je ervaart. 

Lees meer »

Hoe werkt piekeren?

Piekeren is een vorm van overmatig nadenken over problemen of zorgen, vaak zonder dat dit leidt tot een oplossing. Het kan een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid en welzijn.

Lees meer »

Gefeliciteerd met je burn-out!

Gefeliciteerd met je burn-out! Dit klinkt vast een beetje gemeen maar na het lezen van dit blog begrijp je beter wat ik hiermee bedoel. Niemand zit op een burn-out te wachten en je had het willen missen als kiespijn, maar gek genoeg is het wel wat je nodig had. Je had deze burn-out nodig om te gaan leren ontdekken wat je grenzen zijn en hoe je deze bewaakt. 

Lees meer »

Kijktips bij rouw en verlies

Niet lang nadat mijn vader overleed kwam ik de ontroerende video `Father and Daughter` van Michael Dudok de Wit tegen. Deze korte animatiefilm uit 2000, zonder gesproken woord, gaat over een afscheid tussen een vader en een dochter.

Lees meer »

Motivatie bij studeren: Study With Me video's en spiegelneuronen

Study With Me-video's zijn video's op YouTube waar je iemand ziet studeren. In ons brein zitten spiegelneuronen en deze neuronen geven een elektrisch signaal af wanneer we gedrag van anderen zien. Door Study With Me-video's aan te zetten terwijl je studeert, helpt het jou om makkelijker in de studeer-modus te komen en heeft het een positieve invloed op jouw studiemotivatie en aandacht.

Lees meer »

Moet ik dit nu doen?

Heb jij last van chaos, prioriteiten stellen of kom je vaak in de knoop wat betreft tijdmanagement? Dan is er een heel simpel zinnetje dat jou kan helpen. De zin "Moet ik dit nu doen?" kun je vijf keer stellen maar iedere keer betekent het iets anders. 

Lees meer »

Valkuilen en kwaliteiten

Wij hebben onze sterke en zwakke kanten. Maar persoonlijk spreek ik niet graag over zwakke kanten. Deze zwakke kanten kunnen we ook valkuilen noemen. Het goede nieuws vandaag is dat jouw valkuilen (of zwakke punten) eigenlijk geen zwakke punten zijn maar juist de doorgeslagen varianten zijn van jouw sterke eigenschappen!

Lees meer »

Kijktip bij burn-out: Innsaei

Als je meer wil weten over intuïtie, over onze innerlijke binnenwereld en hoe we omgaan met de signalen die we krijgen vanuit onze intuïtie en vanuit ons denkende verstand, dan raadt ik je de documentaire 'InnSæi' aan. InnSæi is een documentaire van Hrund Gunnsteinsdottir en Kristín Ólafsdóttir over ons interne GPS systeem.

Lees meer »

Informatieve Social Media accounts om te volgen

In de digitale wereld van vandaag, waar sociale media verweven is met ons dagelijks leven, is het belangrijk om de juiste bronnen te vinden die niet alleen vermakelijk zijn, maar ook leerzaam. Instagram en TikTok zijn niet alleen platforms voor dansjes en memes; ze bieden ook een schat aan educatieve content die je horizon kan verbreden en je kennis kan verrijken. In deze blog duiken we in de wereld van leerzame accounts die waardevol en leerzaam zijn om te volgen op Instagram en TikTok. Voordat we naar de accounts gaan, wil ik eerst wat toelichten over hoe je onderscheid maakt tussen bewezen nuttige informatie en onbetrouwbare informatie.

Lees meer »

Test: Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

Op internet vindt je een hoop leuke testjes die je kan doen. Testen over hoe assertief je bent, beroepskeuzetesten, intelligentietesten maar ook persoonlijkheidstesten. Veel van deze online testen zijn niet altijd betrouwbaar en valide (geldig). Dit geldt met name voor intelligentietesten die je online vindt. Van veel testen die je online vindt kan je stellen dat ze niet meten wat ze moeten meten of dat je niet teveel waarde moet hechten aan de testuitslag (want de test meet niet goed wat hij moet meten). Een test die ik toch graag wil uitlichten, is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI).

Lees meer »

Kijktip: Stutz op Netflix

Als psycholoog ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om mensen te inspireren en te ondersteunen. Ik werd helemaal blij toen ik de documentaire "Stutz" ontdekte op Netflix. De documentaire "Stutz", geregisseerd door Jonah Hill,  biedt een unieke kijk op de therapeutische relatie en de kracht van psychologische interventies. 

Lees meer »

Nieuwe vriendschappen sluiten in...

Het is mogelijk om omringd te zijn door mensen en toch een diep gevoel van eenzaamheid te ervaren. Dit kan gebeuren omdat eenzaamheid niet alleen gaat over het aantal relaties dat je hebt, maar ook over de kwaliteit en diepgang van die relaties. Je kunt een druk sociaal leven leiden en toch het gevoel hebben dat er iets ontbreekt. Het niet hebben van betekenisvolle relatie(s) doet ons geen goed. Om je goed te voelen zijn er vier belangrijke motoren: goede voeding,  goede slaap, beweging én het hebben van betekenisvolle relaties. 

Lees meer »

Psychologie: het omstandereffect

Het omstandereffect is het uitblijven van het bieden van hulp door omstanders bij een noodsituatie of een misdrijf. Zo komt het voor dat mensen passief toekijken (of wegkijken) bij bijvoorbeeld zinloos geweld, berovingen, verkeersongevallen en pesterijen, en dus geen hulp bieden of het alarmnummer bellen, of pas heel laat in actie komen. 

Lees meer »

Slaapproblemen (slapeloosheid)

Slaapproblemen zijn wel de meest gehoorde psychische klacht. Iedereen heeft namelijk wel eens in zijn leven een probleem gehad met slapen; variërend van één of meerdere slechte nachten, of wel langere periodes van slecht slapen. Slaapproblemen komen dus veel voor. Op zichzelf staand kan slapen een probleem zijn, maar we zien ook slaapproblemen vaak optreden bij verschillende soorten psychische klachten; zoals bij een depressie, angststoornis, traumastoornis, relatieproblemen, overspanning, of bij adhd. Wanneer je slecht slaapt en dit zou willen verbeteren is het nuttig dat je eerst wat kennis op doet over slaap. 

Lees meer »

Handvatten voor beter slapen

Slaapproblemen komen veel voor en zijn super vervelend. In het blog slaapproblemen schrijf ik meer algemene informatie over hoe slaap werkt en welke problemen zich kunnen voordoen. In dit blog komen de handvatten voor beter slapen: simpelweg een hele lange lijst van dingen die je kan doen om beter te slapen. Niet alles zal misschien voor jou werken, maar probeer de handvatten uit en kijk welke tips voor jou werken en welke niet. 

Lees meer »

Stress en de vecht- en vluchtreactie

Het Engelse woord “stress” betekent letterlijk druk of spanning. Stress heeft te maken met de relatie tussen belasting (draaglast) en belastbaarheid (draagkracht). In de context van psychologie verwijst stress naar de spanning die ontstaat wanneer het evenwicht tussen de draaglast en de draagkracht van een persoon wordt verstoord. Acute, kortdurende stress kunnen we best mee omgaan. Bijvoorbeeld, je verstapt je op de trap, je grijpt je vast aan de armleuning maar je hart bonst al in je keel. Voor een kort moment heb je wat klachten als hartkloppingen, trillende benen, misschien wat zweten.  Stress kan ook acuut optreden en langer durend zijn; bijvoorbeeld wanneer je hoort dat je bent ontslagen. Wanneer stress langer aanhoudt, treden er steeds meer vervelende klachten op. Meest gehoord is vergeetachtigheid en slechte concentratie, maar ook slaapproblemen, ontregeld eetpatroon, vermoeidheidsklachten en piekeren.

Lees meer »

Paniekaanvallen handvatten

Bij een paniekaanval heb je opeens allerlei lichamelijke klachten. Je hart klopt snel, je ademt sneller, je hebt het gevoel dat je geen lucht krijgt. Je kunt trillen en zweten. Door wat je merkt in je lichaam, raak je in paniek. De klachten blijven of worden steeds erger. Nadenken lukt niet meer goed. Je wilt het liefst vluchten, schreeuwen, huilen of wegkruipen.

Lees meer »

Paniekaanvallen uitgelegd

Bij een paniekaanval heb je opeens allerlei lichamelijke klachten. Je hart klopt snel, je ademt sneller, je hebt het gevoel dat je geen lucht krijgt. Je kunt trillen en zweten. Door wat je merkt in je lichaam, raak je in paniek. De klachten blijven of worden steeds erger. Nadenken lukt niet meer goed. Je wilt het liefst vluchten, schreeuwen, huilen of wegkruipen.

Lees meer »

Psychologie: heuristieken

Heuristieken zijn mentale shortcuts of vuistregels die mensen gebruiken om snelle en intuïtieve beslissingen te nemen of problemen op te lossen. Dankzij heuristieken hoeven we niet bij elk probleem hard na te denken. Deze snelkoppelingen zijn echter niet altijd even nauwkeurig. Soms maken we er zelfs fouten door. Andere bewoordingen voor heuristieken zijn mentale snelkoppelingen, cognitieve short-cuts of vuistregels.

Lees meer »

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die zich richt op het identificeren en veranderen van niet-helpende denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan psychische problemen zoals angst en depressie. CGT is gebaseerd op de vooronderstelling dat onze gedachten, emoties en gedragingen met elkaar verbonden zijn. Het doel is om negatieve gedachten en gedragingen om te zetten in positieve en constructieve patronen.

Lees meer »

Documentaire: "Zij lijkt het probleem te zijn"

Elke vorm of dreiging van geweld tussen partners of ex-partners noemen we partnermishandeling. Daar valt ook geestelijke mishandeling en financieel misbruik onder. Partnermishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar (1). Soms ligt het in een wat grijs gebied, dit geldt met name voor emotionele mishandeling. Partners die emotioneel mishandeld worden hebben vaak wel het idee dat er iets niet klopt maar omdat er (vaak door de jaren heen) veel verwarring is ontstaan twijfelen deze partners vaak aan zichzelf. Naarmate deze relatiedynamiek langer speelt kan het slachtoffer steeds sterker overtuigd ervan raken dat er iets mis is met hen; dat zij het probleem zijn. 

Lees meer »

Happy List!

Een happy list is een lijst met dingen waar je hart een sprongetje van maakt. Dingen waar je blij van wordt. Dingen die je graag doet of waar je naar verlangt. Er mogen ook dingen op die je graag zou willen hebben; ongeacht of je ze kan betalen. Kortom het is een persoonlijke lijst van waar jouw ik blij van wordt. 

Lees meer »

Leuke dingen doen voor weinig geld!

In een wereld waar de kosten van levensonderhoud blijven stijgen, kan het soms voelen alsof we worden buitengesloten van de leuke dingen in het leven. Alles heeft een prijskaartje, maar als je financiële middelen niet ruim zijn dan lijkt het alsof alle mooiste dingen alleen zijn weggelegd voor degenen met diepe zakken. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Met een beetje creativiteit en vindingrijkheid kun je ontdekken dat plezier niet altijd duur hoeft te zijn. Wanneer je veel tijd besteedt aan piekeren over alle leuke dingen die je niet kan betalen, neemt dat ruimte weg om na te denken over wat voor leuke dingen je kan doen die je wel kan betalen. Je hebt er alleen wat creativiteit voor nodig. Mocht dit nu niet lukken, heb ik alvast een begin gemaakt voor je. 

Lees meer »