Er is al veel psychologische hulp online te vinden. Gratis en betaald. Er zijn organisaties die telefonische gesprekshulp aanbieden waar jij je verhaal kan doen en er zijn talloze websites met informatie over psychische klachten en eventueel bijbehorende adviezen. Wie goed zoekt kan ook gratis e-health, trainingen en cursussen vinden. Uiteraard heeft Gratis Psycholoog dit al voor je gedaan want soms zie je door de bomen het bos niet meer, of zit je te laag in je energie om hier naar te zoeken. Daarnaast is er zó veel te vinden en niet alles is misschien even betrouwbaar. Iedereen kan namelijk informatie op het internet zetten en daar hoef je geen psychologie opleiding voor te hebben gedaan. Hieronder volgen wat goede en bruikbare gratis e-health, cursussen en/of trainingen die je online kan doen:

Wil je eerst nog wat meer weten over online cursussen (e-health), dan kan je ook deze folder van MIND doornemen. Hierin wordt uitgebreid gesproken over wat e-health is en hoe e-health bij psychologische behandelingen wordt gebruikt.
Cursussen voor je stemming, angst en piekeren
Met de gratis cursus Kleur Je Leven verbeter je je stemming en verminder je somberheid in acht weken. Anoniem, kosteloos en zonder wachtlijst. Ook kan je begeleiding krijgen van een psycholoog op afstand (chat of beeldbellen). Binnen de cursus ga je aan de slag met inspirerende video’s en praktische oefeningen. Je krijgt inzicht in ongezonde spanning. Je leert waarom ontspanning en leuke dingen doen belangrijk zijn. Je leert negatieve gedachten ombuigen naar helpende gedachten. Ook krijg je handvatten om minder te piekeren en beter voor jezelf op te komen. Het heeft ook een handige dagboekfunctie. Kleur Je Leven bestaat uit acht lessen. Elke les duurt zo’n 30 minuten. Je volgt er één per week, op een moment dat voor jou uitkomt. Aanmelden is heel laagdrempelig: Je doet de zelftest (ze vragen om je e-mailadres om notificaties te kunnen sturen). Als Kleur Je Leven bij je past (je score geeft aan dat er sprake is van depressieve klachten), meld je je gratis aan en je kan meteen beginnen. Ze vragen geen verdere persoonlijke gegevens en delen geen informatie met verzekeraars. Je kan de cursus via je smartphone, tablet en desktop gebruiken. Kleur Je Leven wordt gesubsidieerd door Zorginstituut Nederland en is daarom gratis voor iedereen.
Doe de gratis Anti Pieker Cursus. Marleen Derks schreef in 2015 het boek 'Nooit meer piekeren'. Het boek staat vol met praktische informatie, ervaringsverhalen en oefeningen. Naast het boek bestaat er de website nooitmeerpiekeren.nl om lezers te helpen met de oefeningen. Hier kun je gratis werkbladen downloaden en daarmee de oefeningen van het boek uitwerken. Om het je nog makkelijker te maken heeft staat alles samengevoegd in één online pakket op het e-learning platform Onlinepoli.nl. Je registreert je met je e-mailadres op de Onlinepoli en je kiest de Anti Pieker Cursus. In deze digitale omgeving staan de lessen overzichtelijk geordend online. Binnen elke les kun je eenvoudig de cursus bekijken, de bijbehorende visualisatie zien en de relevante werkbladen downloaden. Om je privacy te waarborgen kun je geen gevoelige informatie invoeren. Alles wat je in deze cursus voor jezelf uitwerkt doe je op papier of in een word-document op je eigen computer. Het e-mail adres waarmee je je registreert in Onlinepoli.nl blijft intern. Na je registratie ben je meteen ingelogd. In deze cursus leer je in 5 stappen af te rekenen met je innerlijke criticus. Je kent hem wel; het stemmetje dat benoemt wat er allemaal fout of verkeerd is. De ene keer gaat het over jou persoonlijk, de andere keer is het kritiek op iets wat je gedaan hebt. De innerlijke criticus zorgt ervoor dat je blijft piekeren. Dit is zonde van je tijd en je energie.
Dit is een Belgische website met een gratis online programma voor angst- en spanningsklachten (online zelfhulp). Je vindt hier ook informatie over angst en spanning (info en zelftest) en een programma dat je kan volgen onder begeleiding (online begeleiding).
Deze gratis online chatcursus is voor jongeren van 16 t/m 25 jaar. Ben je gemotiveerd om samen met anderen grip op je dip te krijgen? Veel mensen (jongeren én volwassenen) schrikken van groepstherapieën; maar groepstherapie is één van de mooiste en nuttige therapievormen. Je leert daar, zeg maar, drie keer zo snel! Niet zelden komen er ook mooie waardevolle contacten (met je groepsgenoten) uit voort. Het bestaat uit zes chatsessies van anderhalf uur. Je volgt iedere week een sessie. Je maakt thuisopdrachten vóór en tussen de sessies. Dat kost je ongeveer een uur. Het vindt plaats in een gesloten chatbox met maximaal acht cursisten per groep. Het wordt begeleid door een deskundige. Het is een praktische cursus, géén therapie. Het gaat niet over je verleden. Het kost niets, deelname is gratis. Meerdere cursussen per jaar, op wisselende tijdstippen maar met name aan het eind van de middag of vroeg in de avond. Wees er snel bij; de cursussen zitten snel vol. Grip op je Dip biedt naast de reguliere chatcursussen ook specifieke chatcursussen aan voor queer jongeren.
Gratis verschillende zelfhulp modules minddistrict via de website van GGZ Noord-Holland Noord:
Via deze website kan je je aanmelden en daarna heb je toegang tot 32 gratis zelfhulpmodules van Minddistrict. Je vindt hier oa Mindful leven, blij met jezelf, omgaan met piekeren, slaap, je grenzen aangeven, pak je uitstelgedrag aan.
Gratis verschillende zelfhulp modules minddistrict via de website van Lentis:
Het volgen van een online cursus is gratis. Ze hebben alleen je e-mailadres nodig om een account aan te maken. Het is belangrijk dat je met aandacht aan de modules werkt en de training helemaal afrondt. Dan merk je het meeste effect. De online zelfhulp werkt goed als je klachten niet te ernstig zijn. Er zijn 12 gratis e-health modules die je kan doen.
Piekeren verminderen met de methode: 'Worry writing':
Een studie door Katherine McDermott en Jesse Cougle van de Florida State University onderzocht een nieuwe aanpak om piekeraars te helpen zich minder zorgen te maken. Het trainingsschema van 'Worry Writing' van twee weken vindt je bij deze link. De training bestaat uit zes "sessies" van 30 minuten, verspreid over een periode van twee weken. Maak voor jezelf een schema wanneer jij een paar minuten eraan besteedt. Deelnemers van deze twee weken durende training rapporteerden minder algemene zorgen en minder depressieve symptomen te hebben na de twee weken - wat opmerkelijk is, gezien de korte duur van de training.
Cursussen voor ouders met psychische problemen
Dit is een gratis online groepscursus van 8 bijeenkomsten voor ouders met psychische problemen. De online praktische cursus biedt informatie, oefeningen en tips hoe je als ouder, ondanks je problemen, een goede ouder voor je kind kan zijn. Er is ook ruimte om ervaringen uit te wisselen met elkaar. De cursus wordt georganiseerd vanuit het Trimbos Instituut. De cursus is online via een chat, er wordt dus geen camera of microfoon gebruikt. De chat wordt begeleidt door preventiemedewerkers van GGZ instellingen, veelal psychologen of orthopedagogen. Er zitten zo'n 3 tot 6 ouders in de groep en een nieuwe groep start ongeveer eens in de 3 maanden.
Dit is een gratis online individuele cursus van 5 modules voor ouders met psychische problemen. De online praktische cursus biedt informatie, oefeningen en tips hoe je als ouder, ondanks je problemen, een goede ouder voor je kind kan zijn. De modules gaan o.a. over 'wat is goed genoeg opvoeden', 'hoe leg je je problemen uit aan je kind', 'hoe zorg je voor een ontspannen situatie thuis' en 'voorbereid zijn voor als het tegenzit'.
Lotgenotencontact
Niet gratis, kosten zijn 30 euro. De depressievereniging biedt supportgroepen aan voor mensen met een depressie. Er zijn door heel Nederland 60 fysieke supportgroepen. Je kan op de kaart kijken of er een groep in jouw buurt plaatsvindt. De groepen worden begeleidt door mensen die zelf ervaring hebben gehad met een depressie. Je kunt ook jezelf opgeven als begeleider van zo'n groep, mocht je zelf eerder een depressie hebben meegemaakt. Sinds kort is er ook de mogelijkheid om je aan te melden voor een online supportgroep. Deze supportgroepen zijn helaas niet gratis. Je moet lid worden van de Depressievereniging en dit kost 30 euro. Daarna kan je gebruik maken van de supportgroepen. Er zijn ook supportgroepen voor naasten van iemand met een depressie.
Overige cursussen of webinars
Assertiviteitscursus in Amsterdam:
Deze gratis cursus wordt in Arkin in Amsterdam gegeven. Er start meerdere keren per jaar een assertiviteitscursus. Ze zitten snel vol, dus meldt je op tijd aan. Het is een groepscursus (8-10 deelnemers) waarbij je vooral van elkaar leert en met elkaar oefent. De groep wordt begeleid door een ervaren professional van Arkin. Op de website van Arkin vindt je nog meer gratis en bijna gratis (30-50 euro) fysieke groepscursussen die allen in Amsterdam worden gegeven door Arkin.
Praten met uw kind van Helder opvoeden (Trimbos):
Dit is een kleine gratis cursus van het Trimbos Instituut voor ouders die beter willen leren communiceren met hun pubers. Aan de hand van filmpjes wordt je meegenomen hoe de familie Peters hun puberkinderen opvoeden. Wat gaat er goed, en wat kan beter? De lessen geven je tips en tricks om met je kind over moeilijke onderwerpen te praten. Er zijn zes interactieve lessen, die elk ongeveer 15 minuten duren.
Gratis online cursussen en webinars van Pro Persona:
Pro Persona Preventie helpt je met verschillende activiteiten om beter te leren omgaan met psychische problemen. Dat kunnen psychische problemen van jezelf, van je partner, één van je ouders of een ander familielid zijn. Op deze webpagina vind je diverse online webinars en cursussen die vanaf 2025 gratis te volgen zijn. Ze zijn allemaal online en je moet je hiervoor vooraf aanmelden. Een kleine selectie van het aanbod: grenzen stellen, stress en spanning in de thuissituatie, meer rust/minder moeten, piekeren, beter slapen, leven met ADHD en omgaan met prestatiedruk bij pubers.
De Humanitas Academie heeft een aantal openbare gratis trainingen ontwikkeld voor iedereen die iets wil doen of doet voor een ander. Ook zijn de trainingen zeer bruikbaar voor jezelf. Als buur, vrijwilliger of mantelzorger. In de trainingen worden praktische handvatten gegeven over oa een gesprek aangaan, grenzen stellen, opkomen voor jezelf, hoe kom je telkens in de reddersrol.
Films/webinars van Het Fitte Brein:
Op de website van Het Fitte Brein staan webinars van diverse sprekers over diverse onderwerpen. De sprekers zijn wetenschappelijke experts (psychiaters, artsen, hoogleraren). De webinars gaan over specifieke onderwerpen zoals slaap, overprikkeling, stress, het puberbrein en geheugen. De webinars zijn wetenschappelijk van aard maar gemaakt voor iedereen; je krijgt goede uitleg en het bevat daarnaast voorbeelden en adviezen.
Overig aanbod
Dit is een mindfulness app. Deze app is erg uitgebreid en biedt een gratis en een betaalde versie. Met de gratis versie kun je al ontzettend veel. Er staan elke dag lezingen geplant en je kan veel lezingen terug luisteren. Ook vindt je er tal van geleide meditaties, luisterverhalen om bij in slaap te vallen en soundscapes (rustgevende geluiden zoals een kabelend beekje, miezerregen op het dak of de golfslagen van de zee).
Biedt op Netflix biedt twee series aan: "Guide to meditation" telt acht afleveringen en gaat over meditatie en "Guide to sleep" zijn zeven afleveringen waarin slaapproblemen worden behandeld. Aan het einde van elke aflevering zit een meditatieoefening die je kan doen.
Inleidende cursus psychologie:
Deze inleiding voor de psychologie is in principe geschreven voor studenten en cursisten die beroepsmatig iets met mensen willen gaan doen. Het vakgebied van de psychologie kan dan inzichten verschaffen om het menselijk gedrag beter te begrijpen, te kunnen verklaren en te kunnen beschrijven. Deze cursus vormt een eerste aanzet om inzicht te krijgen in de wetmatigheden waarop al het handelen van mensen is gebaseerd. Het zal niet direct jouw probleem oplossen (de cursus richt zich niet op psychische klachten) maar wellicht geeft het toch wat inzichten en anders wat handvatten die je verder kunnen brengen in je zoektocht. Het is geschreven door Gert Alblas en hij is sociaal- en organisatiepsycholoog en was als universitair docent verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Open Universiteit.

Inzicht #7
We gaat niet om het maken van de beste keus. Het gaat om het maken van een keus en er dan het beste van maken
Omdenken
Reactie plaatsen
Reacties