Online psychologische hulp is tegenwoordig gemakkelijk toegankelijk, ruim aanwezig en biedt een laagdrempelige manier om ondersteuning te krijgen. Of je nu kampt met stress, somberheid, eenzaamheid of andere psychische klachten, er zijn verschillende initiatieven en websites die je kunnen helpen. Hier zijn enkele organisaties waar je goede (gratis) psychische hulp online kunt vinden:

Websites met algemene informatie over psychische problemen
Behandelhulp
Dit is een Nederlandstalige website. Behandelhulp is in 2012 opgezet door GZ-psycholoog Errez Bar en is een initiatief dat is opgezet om zowel cliënten als hulpverleners te van dienst te kunnen zijn. De site is gratis en advertentievrij. Je vind er zaken die je kan lezen, bekijken en gebruiken. Onder de kop "lezen" staan artikelen over psychische klachten en methodes om ergens mee om te gaan. Bij "bekijken" staan video's. Deze video's staan per onderwerp benoemt en enkele voorbeelden zijn: de cirkel van invloed, EMDR, omgaan met pijn, overbelasting, ziekteangst, feedback geven, emoties en paniek. Onder het kopje "gebruiken" vind je bijvoorbeeld een terugvalpreventieplan, spanningsthermometer, woededagboek en tips bij piekeren.
MIND Korrelatie
Dit is een Nederlandstalige website. MIND Korrelatie is een landelijke organisatie. Op deze website staat veel informatie over allerlei psychische en psychosociale klachten. Deze informatie wordt geschreven in samenwerking met psychologen en psychiaters, lidorganisaties van MIND, content specialisten, en waar nodig worden andere specialisten uit het werkveld om hun expertise gevraagd. Je vindt hier dus goede en betrouwbaar informatie. Je kan ook bij ze terecht voor deskundig, anoniem en gratis advies. MIND Korrelatie biedt een eenmalig, gratis en anoniem adviesgesprek aan van 30 minuten. In dit adviesgesprek zal de hulpverlener je vragen stellen om de situatie en jouw vraag helder te krijgen. Het doel van het adviesgesprek is dat je na afloop weet hoe je zelf verder kunt en/of weet waar je meer ondersteuning kan krijgen.
Psyned
Dit is een Nederlandstalige website. Psyned is in 2009 opgericht en staat voor 'Psychologen Nederland'. Op de website kun je goede betrouwbare informatie vinden over psychische stoornissen maar de website richt zich verder vooral op het aanbieden van online behandelingen. Toch staan er ook nuttige en informatieve blogs op hun website. Je kan deze het snelst vinden door rechtsboven in de zoekbalk het woord blog te typen. Alle blogs zijn geschreven of gecontroleerd door gekwalificeerde psychologen. Tevens heeft Psyned erg leerzame podcasts. Op hun website wordt daarnaar verwezen maar je kan ook zelf kijken bij Spotify naar podcasts van Psyned.
PsyBlog
Dit is een Nederlandstalige website. Deze website is in 2006 opgericht door sociaal psycholoog Jerre Maas. Je vindt hier veel interessante en leuke blogs over veel onderwerpen die te maken hebben met psychologie. De blogs worden vrijwillig geschreven door psychologen en psychologie studenten. Je kan door de blogs heen struinen of je kan in de zoekbalk naar een specifiek onderwerp zoeken. Onder de kop 'optische illusies' vindt je aardige blogs over onze waarneming. Misschien wist je het niet, maar onze waarneming kent best veel 'fouten' maar toch zijn veel mensen overtuigd van dat wat ze zien waar is. Wil je je eigen waarneming van de wereld beter begrijpen, dan zou ik je deze blogs aanraden.
Mentaal Vitaal
Dit is een Nederlandstalige website. Mentaal Vitaal is een website van het Trimbos instituut. Het Trimbos instituut is een gedegen Nederlands onderzoeksinstituut dat onderzoek doet naar mentale gezondheid. Ze vertalen wetenschappelijke kennis in informatie en adviezen waar jij iets aan hebt. Bij Mentaal Vitaal vind je betrouwbare informatie over mentale gezondheid. Ook heeft Mentaal Vitaal een Info- en advieslijn voor informatie, advies en ondersteuning (0900-1994, € 0,10 p/min + de kosten van je mobiele telefoon, op werkdagen van 09:00 – 12:00 en van 13:00-17:00). Je vindt op deze website informatie over hoe je voor mentale fitheid kan zorgen, hoe je om kan gaan met psychische klachten zoals eenzaamheid of piekeren en goede beschrijvingen van psychische stoornissen.
365 Dagen Succesvol
Dit is een Nederlandstalige website. Veel mensen kennen 365 dagen succesvol wel al. David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. De afgelopen 10 jaar schreven ze samen 6 bestsellers, organiseerden ze meer dan 700 evenementen en ontwikkelden ze verschillende programma’s over het vinden van innerlijke rust en geluk in je leven. Hun nobele missie is wereldvrede. Ze geloven namelijk dat als iedereen in vrede leeft met zichzelf, er vanzelf wereldvrede is. Met innerlijke vrede bedoelen ze dat je leven vrij is van onzekerheid, stress, angst, ontevredenheid, boosheid en belemmerende overtuigingen. Innerlijke vrede komt niet omdat je veel bereikt maar je bereikt veel als je leeft in innerlijke vrede. Op hun website kun je twee van hun webinars gratis bekijken. Eén webinar gaat over de romantische relatie en hoe je deze kan verdiepen en de andere gaat over hoe je innerlijke rust kan ervaren.
Psychologenpraktijk de Hoofdpersoon
Dit is een Nederlandstalige website. De Hoofdpersoon is een psychologenpraktijk in Almere. Ze hebben op hun website een uitstekend blog gedeelte met veel onderwerpen. Hier zijn ook veel blogs te vinden over relatieproblemen.
Huberman Lab
Dit is een Engelstalige website. Andrew Huberman, Ph.D., is neurowetenschapper en hoogleraar op de afdeling neurobiologie, psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Stanford School of Medicine. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd op het gebied van hersenontwikkeling, hersenfunctie en neurale plasticiteit, oftewel het vermogen van ons zenuwstelsel om nieuw gedrag, vaardigheden en cognitief functioneren opnieuw te bedraden en te leren. Op zijn website vind topics die vervolgens verwijzen naar zijn goed beluisterde podcasts. Deze podcasts zijn ook rechtstreeks te vinden op o.a Spotify onder de naam Huberman Lab. Zeker de podcasts over ADHD en motivatie zijn zeer informatief. Maar je vindt er ook onderwerpen als slaap, bewegen, verslavingen, voeding, en nog veel meer. Alle onderwerpen worden besproken vanuit de werking van onze hersenen en zenuwstelsel.
Websites over angst en spanning
Angst Hulp
Dit is een Belgische website met een gratis online programma voor angst- en spanningsklachten : online zelfhulp. Je vindt hier ook informatie over angst en spanning (info en zelftest) en een programma dat je kan volgen onder begeleiding (online begeleiding).
Websites over rouw
Rouwinformatie
Dit is een Nederlandstalige website. Deze website is onderdeel van de 'Vereniging Leven met Dood'. Hier vindt je goede informatie over sterven, rouwen (van jezelf of de rouw van een ander) en omgaan met een verlies.
Ik Mis Je
Dit is een Nederlandstalige website. Op deze website van de EO (Evangelische Omroep) staan blogs van Manu Keirse. Manu Keirse, Vlaams klinisch psycholoog, is toonaagevend als het gaat om de psychologie achter rouw. Op deze de website beantwoordt hij vragen van mensen die worstelen met rouw.
Websites over baanverlies
Janske van Eersel
Janske is psychologe en onderzoeker. Zij is gepromoveerd op rouwreacties bij (dreigend) baanverlies. Baanverlies staat in de top 5 van de meest ingrijpende gebeurtenissen. Werk is zoveel meer dan alleen inkomen. Gelukkig heeft 82% van de mensen die hun baan verliezen hier weinig tot geen last van. Helaas, geldt voor de overige 18% een ander verhaal. Zij ontwikkelen langdurige rouwklachten en dit kan leiden tot andere klachten, zoals depressie of angst. Onder het kopje "in de media" kan je meer informatie hierover vinden. Aanraders zijn: Jacobine op zondag en UWV webinar. Beiden staan onder het kopje "in de media - kijken".
Websites over apps
GGD App Store
Dit is een Nederlandstalige website. Deze website geeft een overzicht van diverse gezondheidsapps die je kan downloaden. Je vindt hier oa apps voor bewegen en lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Denk aan apps zoals VGZ Mindfulnesscoach, Slaapp, Insight Timer, Headspace en Daylio.
Websites over ouder worden
Canon Gerontologie
Een site met veel informatie over de ouder wordende mens, bijeengebracht door een keur aan deskundigen van wetenschappelijke instellingen in Nederland, zoals universiteiten. Er zijn meerdere onderwerpen te vinden zoals het individu, het lichaam, de samenleving, geheugen en gezondheid.
Websites over relaties en seksualiteit
The Gottman Institute
Dit is een Engelstalige website. Het Gottman Institute doet al decennia lang onderzoek naar de romantische relatie. In de loop der jaren is hun werkveld wat breder geworden en vindt je er bijvoorbeeld ook onderwerpen over opvoeding en vriendschapsrelaties. Op deze website staat een zéér uitgebreid blog gedeelte waar je informatie kan vinden over onderwerpen als de romantische relatie, seksualiteit, vriendschapsrelaties, scheidingen en ouderschap.
Sense
Dit is een Nederlandstalige website. Sense is het centrum voor seksuele gezondheid. Je kunt hier meer lezen over soa, zwangerschap, anticonceptie en seksualiteit.
36 Vragen
Dit is een Engelstalige website. Psychologen Arthur en Elaine Aron begonnen in de jaren negentig aan een bijzonder experiment: ze bedachten een vragenlijst (36 vragen) die binnen een uur een intieme band tussen vreemden bouwt. Ook wanneer koppels deze vragen stellen zorgt het voor meer verbinding is dus ook geschikt om samen met je partner te doen wanneer je de verbinding meer wil opzoeken. Bij downloads staat een document met de Nederlandse vertaling van deze 36 vragen.
Websites van toonaangevende psychologen en psychiaters
Phil Stutz
Dit is een Engelstalige website. Psychiater Phil Stutz is bekend van de Netflix documentaire "Stutz". De tools die in de documentaire voorbijkomen staan op deze website nogmaals uitgelegd en zijn na te beluisteren in een audiofragment. Ook zonder de documentaire te hebben gezien, heb je iets aan de audiofragmenten met oefeningen.
Susan David
Dit is een Engelstalige website. Susan David is een psychologe en onderzoekt emoties en hoe wij hier mee om gaan. Susan David kan je leren hoe je flexibel om kan gaan met je emoties en hoe je er tegenaan kan kijken als je het lastig vindt om emoties te dragen. Wat moet je doen als je boos bent? Of verdrietig? Op haar website staan veel blogs met handige handvatten en tips. Te vinden onder het kopje "explore emotional agility" wat emotionele wendbaarheid (flexibiliteit) betekent.
Dan Ariely
Dit is een Engelstalige website. Dan Ariely is hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan de Duke University, Durham, North Carolina in de Verenigde Staten van Amerika. Hij doet onderzoek in gedragseconomie naar de irrationele manieren waarop mensen zich gedragen, maar legt dit op een héle leuke en boeiende manier uit in gewone taal. Op zijn website vind je ook veel van zijn eigen YouTube filmpjes en Instagram berichten over gedrag.
Brené Brown
Dit is een Engelstalige website. Brené Brown staat bekend om haar werk over schaamte, kwetsbaarheid en leiderschap, en om haar veelbekeken TEDx-lezing `The Power of Vulnerability' (de kracht van kwetsbaarheid) uit 2010. Later, in 2019, kwam haar lezing 'The call to Courage' uit op Netflix.
Overige websites
NL voor Elkaar
Dit is een Nederlandstalige website. NL voor Elkaar is het grootste vrijwilligersplatform van Nederland met meer dan 280.000+ deelnemers. Wil en kan jij een ander helpen, of zoek je hulp dan kan je op deze website een oproep plaatsen. De klussen waar oproepjes voor worden geplaatst gaan o.a. over klusjes in huis en tuin, vervoer, maatje gezocht, taal, computer, boodschappen, huisdieren.
Anonieme Overeters
Anonieme Overeters (OA) biedt een effectief herstelprogramma voor mannen en vrouwen met een eetprobleem. Zij komen bij elkaar in groepsbijeenkomsten (fysiek en online) en werken aan vrijheid van voedselobsessie door de Twaalf Stappen van de Anonieme Overeters te doorlopen. Zij zijn geen commerciële organisatie of dieetclub, maar een groep van mensen die hetzelfde meemaken. Hun doel is herstellen van het eetprobleem en weer gezond(er) te worden. Lid worden van Anonieme Overeters kost niks: de gemeenschap onderhoudt zichzelf door vrijwillige bijdragen van leden. Er zijn geen aanmeldprocedures of wachtlijsten, je kan op elk moment besluiten om naar een van de bijeenkomsten te gaan.
Thuisarts
Dit is een website over lichamelijke klachten maar omdat het een zeer betrouwbare en omvangrijke website is het vermelden waard. Op Thuisarts.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte. Je kunt erop vertrouwen dat de informatie op Thuisarts.nl klopt. Je arts gebruikt Thuisarts.nl ook. De informatie komt van 40 verschillende verenigingen van artsen in Nederland en van veel andere zorgverleners.
Welke websites hebben jou geholpen bij psychische klachten?
Gratis Psycholoog wil graag praktische hulp bieden en is altijd op zoek naar tips die kunnen helpen. Er zit enorm veel kracht in elkaar helpen. Welke websites hebben jou erg geholpen bij psychische klachten? Laat je tip hieronder achter, want wie weet help je daar een ander mee. Wil je anoniem blijven, dan kan je gewoon een verzonnen naam en e-mailadres invullen.

Inzicht #14
Wanneer je ergens moe van wordt, leer een pauze te nemen in plaats van te stoppen.
Banksy
Reactie plaatsen
Reacties