Psycholoog: Susan David

Susan David, wetenschappelijk onderzoeker en psychologe, onderzoekt hoe wij omgaan met emoties. Susan David laat zien hoe je flexibel om kan gaan met je emoties en hoe je er tegenaan kan kijken als je het lastig vindt om emoties te (ver)dragen. Wat moet je doen als je boos bent? Of verdrietig? Op haar website staan veel blogs met handige handvatten en tips. Te vinden onder het kopje "explore emotional agility" wat emotionele wendbaarheid (flexibiliteit) betekent.

Gratis Psycholoog voor psychische hulp en handvatten  blog over Susan David over hoe moet je omgaan met emoties

'Goede' en 'slechte' emoties

Susan David onderzoekt hoe we onze emoties kunnen gebruiken om de beste versie van onszelf te worden. In onze maatschappij wordt vaak van ons verwacht dat we altijd positief zijn. Andere emoties worden als negatief gezien en daarom onderdrukken en negeren we ze. Susan David verspreidde een enquête onder 70.000 mensen, waarvan een derde aangaf zichzelf soms te veroordelen vanwege zogenaamde ‘slechte’ emoties zoals verdriet, schuld, boosheid en zelfs rouw.

Dit doen we niet alleen bij onszelf, volgens Susan David, maar ook bij anderen. Als een kind een probleem heeft, proberen we vaak te snel het probleem op te lossen zonder eerst de gevoelens van het kind te erkennen en ze te helpen deze gevoelens te verdragen. Wanneer kinderen ruzie maken op de bank, dan schieten we als ouder snel in: "jij gaat aan deze kant van de bank, en jij aan de andere kant, zo opgelost!" De boze uitingen van de kinderen stoppen, er keert vrij snel rust terug, de boosheid lijkt plots verdwenen maar feitelijk hebben we ze niks geleerd. We hebben ze niet verteld dat het boosheid is wat ze voelen en we hebben onze kinderen niet geleerd wat ze moeten doen bij wanneer ze boosheid voelen. We hebben ze wel geleerd dat boosheid er niet mag zijn en meteen weg moet. 


Emoties geven betekenis aan ons leven

“Zodra we een emotie negeren, wordt de emotie sterker,” vertelt Susan. “Dit heet 'amplificatie'. Denk aan een overheerlijke chocoladetaart in de koelkast. Hoe minder je aan die taart probeert te denken, hoe sterker zijn grip op jou. Jij denkt de controle over je emoties te hebben door ze weg te drukken, maar eigenlijk hebben zij de controle over jou.”

“Moeilijke emoties horen bij het leven. Je leven krijgt pas betekenis wanneer je er gevoelens bij hebt. Laat de emoties die je zou móéten ervaren los (altijd maar positief moeten zijn) en maak ruimte voor je  gevoelens die er zijn. Zoek uit wat de drijfveer achter die emotie is. Emoties laten zien wat jij belangrijk vindt, waar jij je druk om maakt, wat van waarde is voor je en wat niet. Wanneer ik bovenop de Eiffeltoren sta en er valt een klein potloodje uit mijn tas naar beneden, dan is mijn emotie niet intens. Ik kan namelijk een nieuw potlood kopen. Maar is het potloodje een laatste cadeau dat ik kreeg van mijn overleden vader, dan is mijn emotie veel sterker: het potloodje is van belangrijkere waarde voor me. Emoties geven dus betekenis aan je leven.


The gift and power of emotional courage

Haar TED talk in 2020, "The Gift and Power of Emotional Courage" (de gave en kracht van emotionele moed) is door meer dan 10 miljoen mensen bekeken en is daarmee één van de best bekeken TED talks. De TED talk is in het Engels, maar Nederlands ondertiteld wanneer je het op deze website bekijkt op de mobiele telefoon. wanneer je het kijkt in YouTube kun je ook een Nederlandse tekst (transcript) opvragen. Dit doe je als volgt: onder het filmfragment staat een stuk tekst en op het einde staat "meer...". Wanneer je op "meer..." klikt komt er meer tekst tevoorschijn. Daar staat het woord "transcript". Als je hier op klikt krijg je aan de rechterkant (op desktop computer of laptop) de Nederlandse vertaling te zien. Kijk je via jouw mobiele telefoon dan kan je ook via de website van TED kijken. Daar kun je ook de Nederlandse vertaling meelezen. Klik onder de video op "read transcript" en kies Nederlands als taal. 

Susan David  heeft ook een eigen website waar je veel informatie kan vinden over emoties. Op haar website kan je ook een vragenlijst invullen om te zien hoe emotioneel flexibel jij bent. Na het invullen van deze vragenlijst krijg je een persoonlijke rapportage (inclusief informatieve video's) per e-mail toegestuurd. Haar website is het meest uitgebreid maar je kan haar ook op Instagram volgen. Hier deelt ze korte video's en inzichten over emoties. Maak je meer gebruik van andere sociale mediakanalen dan kan je haar ook volgen op Facebook, X en LinkedIn of Pinterest.

Inzicht #15

Jij bent de CEO van jouw leven.

Gratis Psycholoog

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.