We zien de wereld niet zoals hij is, we zien de wereld zoals wijzelf zijn. De filters van waarneming zijn de lenzen waardoor we de wereld om ons heen waarnemen. Ze beïnvloeden ons begrip van de wereld, ons gedrag en onze communicatie. Ze worden ook wel perceptiefilters genoemd.

We zien de wereld zoals wijzelf zijn
Onze hersenen, die van ons allemaal, zijn op een bepaalde manier bekabeld (aangelegd) zodat ze ons bijvoorbeeld waarschuwen en beschermen voor gevaar en problemen kunnen oplossen. Deze mechanismen (waarschuwen voor gevaar en problemen oplossen) zit in ieders brein en werken bij iedereen ongeveer hetzelfde. Een psychotrauma oplopen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bekabeling (in meer of mindere mate) gewijzigd wordt, denk maar aan sneller schrikachtig zijn. In dit blog wil ik de individuele filters van waarneming, ook perceptiefilters, toelichten. Hoe we de wereld zien en begrijpen wordt door deze filters bepaald. Nadat we hebben waargenomen en er een beoordeling heeft plaatsgevonden van deze waarneming, maken we besluiten over wat we aan gedrag gaan inzetten of wat we gaan communiceren.
Perceptiefilters werken twee kanten op
De perceptiefilters werken als het ware als gekleurde brillen die we dragen en waar we door naar buiten kijken.
- Er gaat informatie van buiten (werkelijkheid) naar binnen (ego) = het begrijpen van de wereld
- Andersom gaat er ook informatie van binnen (ego) naar buiten (werkelijkheid) = het reageren op de wereld
Het werkt twee kanten op en bij beiden kleuren de perceptiefilters onze begrip van en de reactie op de wereld.
Welke filters van waarneming zijn er?
Op afbeelding 1 zie je een weergave van de filters van waarneming.
Ego betekent hier 'jouw ik', jij als persoon, jijzelf. Vanuit 'jouw ik' kijk je naar de wereld en op de afbeelding is dit benoemt als "werkelijkheid". Er is uiteraard geen absolute werkelijkheid. Wat wij als werkelijkheid zien is altijd onze eigen werkelijkheid die gekleurd wordt door onze persoonlijke filters van waarneming.
De perceptiefilters die o.a. onze waarneming beïnvloeden:
- Zelfbeeld
- Angsten
- Persoonlijkheid
- Trauma's en oud zeer
- Lichamelijke toestand
- Recente gebeurtenissen
- Aandacht in het hier en nu
- Situationele factoren
- Verwachtingspatronen
- Kennis
- Ruis
Eigenlijk álles wat jou, jou maakt, zorgt voor een kleuring van jouw waarneming. Wat niet in de afbeelding staat maar daar zeker bij hoort zijn bijvoorbeeld ook jouw waarden en normen.

Afbeelding 1. Filters van waarneming
Voorbeelden van hoe perceptiefilters werken
De uitleg hieronder laat zien hoe het jouw waarneming en reacties kan beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor jouw waarneming van de ander: de waarneming en reactie van de ander wordt ook gekleurd door de filters. Wanneer je het gedrag van de ander probeert te begrijpen is het goed om je te realiseren dat hun gedrag dus ook gekleurd wordt door hun filters. Soms is het lastig om het gedrag van de ander te begrijpen omdat we niet beschikken over kennis over hun trauma's, hun angsten, hun lichamelijke toestand, hun zelfbeeld, etc. Het gaat vaak mis omdat we hun gedrag proberen te begrijpen vanuit onze eigen filters. Wanneer je dit begrijpt zal je zien dat je wat minder snelt oordeelt en wat eerder onderzoekende vragen zal stellen aan de ander om het gedrag te begrijpen.
-
Zelfbeeld: Iemand met een positief zelfbeeld ontvangt een compliment als oprechte waardering. Daarentegen kan iemand met een negatief zelfbeeld hetzelfde compliment interpreteren als sarcastisch of onoprecht.
-
Angsten: Als iemand angstig is voor spreken in het openbaar, kan een kleine hoest in het publiek tijdens hun presentatie geïnterpreteerd worden als kritiek, terwijl het misschien gewoon toeval was.
- Persoonlijkheid: In een teamsetting kan een kwaadwillend persoon de acties van collega's interpreteren als manipulatief of competitief, zelfs als dit niet het geval is. Dit kan ertoe leiden dat ze defensief of zelfs agressief reageren, wat de samenwerking in het team bemoeilijkt. De kwaadwillende persoon is zelf bekend met zijn (of haar) eigen kwaadwillend gedrag en gaat er makkelijker vanuit dat anderen de wereld net zo benaderen als hijzelf.
-
Trauma's en oud zeer: Een persoon met een verleden van moeilijke en beschadigende relaties kan wantrouwend reageren op een oprechte handreiking van een nieuwe partner, omdat oude pijn een beschermingsmechanisme activeert.
-
Lichamelijke toestand: Als je ziek bent of vermoeid, kunnen normale dagelijkse taken als zwaarder en stressvoller worden ervaren, waardoor je waarneming van je omgeving negatiever wordt.
- Recente gebeurtenissen: Na het winnen van een prijs kan iemand positieve intenties zien in alle opmerkingen en acties van anderen, terwijl dezelfde persoon in een negatieve stemming na tegenslag juist negatieve bedoelingen zou kunnen waarnemen.
- Aandacht in het hier en nu: Als je gefocust bent op een belangrijk telefoongesprek, kun je subtiele aanwijzingen in je omgeving—zoals iemand die probeert je aandacht te trekken—volledig missen.
- Situationele factoren: Als je je in een drukke en chaotische omgeving bevindt, kan een kort antwoord van iemand interpreteren als onbeleefd, terwijl die persoon misschien gewoon snel reageerde vanwege de drukte.
-
Verwachtingspatronen: Een student die ervan uitgaat dat een bepaalde leraar streng en onvriendelijk is, interpreteert een neutrale opmerking van die leraar mogelijk als kritiek, terwijl een andere student dit wellicht ziet als constructieve feedback.
-
Kennis: Een ervaren kunstliefhebber ziet in een abstract schilderij complexe technieken en betekenisvolle details, terwijl iemand zonder die kennis het misschien gewoon als een willekeurige verzameling lijnen en kleuren waarneemt. Psycholoog Diana van Gratis Psycholoog heeft tien jaar werkervaring in geneesmiddelonderzoek en toen er tijdens de COVID-19 pandemie een vaccin op de markt kwam na 11 maanden had ik hier geen verbaasde gevoelens en ideeën over, terwijl iemand zonder kennis over geneesmiddelonderzoek hier vaker wel verbaasd over was.
- Ruis: Een hard geluid in de achtergrond kan je waarneming beïnvloeden door je af te leiden, waardoor je misschien minder opmerkt van wat iemand tegen je zegt.