Webinars zijn een manier om meer te weten te komen over een onderwerp. Er zijn veel gratis webinars over psychische problemen te vinden. Een webinar is een interactieve live-uitzending via internet. Zo´n live-uitzending is vaak ook nog achteraf te bekijken. In dit blog staan diverse gratis webinars over verschillende onderwerpen verzameld, als ook informatieve video's en podcasts over psychische klachten. Ben je van nature informatie zoekend en in staat om wat langere tijd je te concentreren dan zijn deze webinars, video's en podcasts wellicht iets voor jou.

Webinars en video's over mentale gezondheid
Op de website van Het Fitte Brein staan tien webinars van diverse sprekers over diverse onderwerpen. De sprekers zijn wetenschappelijke experts (psychiaters, artsen, hoogleraren). De webinars zijn wetenschappelijk van aard maar gemaakt voor iedereen; je krijgt goede uitleg en het bevat daarnaast voorbeelden en adviezen.
- Beweeg je brein fit
- Het geheim van ons geheugen
- Je brein overprikkeld
- Stress: vriend en vijand
- Wake-up call: slaap voor een fit brein
- Het puberbrein
- Mindfulness en het effect op je brein
- Eet je brein fit
De Psychiater Praat Podcast
In de afleveringen geeft psychiater Wieneke Gerrits heel veel informatie, deelt ze persoonlijke verhalen, vertelt ze over haar ervaringen met patiënten en coachees. Op deze webpagina vind je alle links naar de podcast afleveringen. Natuurlijk kun je ze ook direct via jouw eigen app beluisteren. De podcast is onder de naam "De Psychiater Praat Podcast" te vinden op Spotify, Apple Podcasts / iTunes en Google Podcast. Er zijn meer dan 200 verschillende podcasts die je kan beluisteren over diverse onderwerpen die te maken hebben met onze mentale gezondheid.
De link verwijst naar het YouTube kanaal van Stichting Lumen Holland Rijnland. Op dit YouTubekanaal staan een hoop informatieve webinars. Deze video's zijn niet voor iedereen geschikt: ze kunnen wat taai en langdradig zijn om te bekijken. Ze zijn vooral geschikt als je meer geïnteresseerd bent in de wetenschap achter psychische problemen. De onderstaande lijst is niet volledig, dus kijk gerust ook tussen de andere video's op dit YouTube kanaal. Hierbij een greep uit de vele video's:
Dit is het YouTube kanaal van de Universiteit van Nederland waar de beste wetenschappers van Nederland gratis hun kennis met jou delen. De Universiteit van Nederland is een stichting met als missie om wetenschap toegankelijk te maken voor iedereen. Er staan ontzettend veel video's op dit YouTube kanaal. De video's zijn vaak makkelijk te begrijpen. Tevens is dit een vrij grote bron met video's over veel psychologische onderwerpen. Ook vindt je hier nog andere onderwerpen dan psychologie. Voor het gemak volgen hier enkele playlists die met mentale gezondheid te maken hebben:
GGZ Noord-Holland Noord
Op de website van GGZ Noord-Holland Noord staan 36 webinars (van ongeveer een uur) verzameld over diverse onderwerpen. De sprekers zijn professionals uit de gezondheidszorg en ervaringsdeskundigen. Je vindt hier webinars over o.a.
- Waarom slaap belangrijk is voor de mentale gezondheid
- Plannen en organiseren voor mensen met ADHD
- Suïcidaliteit en omgaan met doodsgedachten
- Verken je eigen veerkracht
- Ouder worden en mentale klachten
- Omgaan met trauma
- ADHD
- Blijf mentaal fit
- Omgaan met angst
- Omgaan met psychische kwetsbaarheid
- Persoonlijkheidsstoornissen
- Depressie
- Bipolaire stoornis
- Autisme
- Psychoses
- Borderline
- En nog enkele andere webinars
Video's over de hersenen
Deze YouTube video (van 44 minuten) is van "De Wereld Draait Door University" serie. In deze video vertelt Nederlandse hoogleraar neuropsychologie en hoogleraar bewegingswetenschappen Erik Scherder over het brein. Erik Scherder is verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. In dit eerste deel gaat het o.a. over hoe onze hersenen zijn opgebouwd en waar de aanknop zit, wat gebeurt er als je in coma raakt en de invloed van stress op ons brein. Deze video is voor de meeste mensen makkelijk te begrijpen.
In dit deel (van 44 minuten) gaat het o.a. over hoe belangrijk de doorbloeding van onze hersenen is, wat gebeurt er in het brein van een topsporter en hoe belangrijk beweging is. Deze video is voor de meeste mensen makkelijk te begrijpen.
In dit laatste deel (van 44 minuten) gaat het over het hebben van ideeën, dingen vinden in het donker, gezichten herkennen en nieuwe dingen leren én opslaan voor vele jaren. Deze video is voor de meeste mensen makkelijk te begrijpen.
Video over trauma
In deze YouTube video vertelt de in Nederland geboren, maar in Boston gevestigde psychiater Bessel van der Kolk, auteur van het zeer informatieve boek “Traumasporen, in lichaam, brein en geest" (in het Engels: "the body keeps the score") over hoe trauma zich vastzet in het lichaam. Door trauma ontstaat vaak een splitsing van lichaam en geest. Dit is een coping strategie om om te gaan met het trauma. Veel therapieën zijn gericht op praten, op ratio en logica, maar in het lichaam staat de tijd stil. Dát begrijpen, kan het verschil betekenen tussen vastzitten in een pijnlijk verleden of leven in een geïntegreerd heden. Ik raadt dit boek zeker aan voor iedereen die meer over trauma wil weten. De video legt in 8 minuten uit wat de kern is van trauma. Deze video is voor de meeste mensen makkelijk te begrijpen.
Video's van psychiaters over het psyche
In deze podcast video (van 33 minuten) vertelt psychiater Bram Bakker over ‘oud zeer’ als belangrijke verklaring voor psychische én lichamelijke klachten. In deze informatie video vertelt hij o.a. over gevoelsarm klimaat, trauma’s, affectieve verwaarlozing en de rol van het lichaam, holistische benadering en waarom we geen onderscheid zouden moeten maken tussen psychische en lichamelijke klachten, lichaamswerk, inzetten ademhalingstherapie en tips om balans te creëren tussen hoofd en lichaam
In deze YouTube video (van 33 minuten) wordt uitgelegd wat emoties zijn, wat is de functie van emoties is en waar emoties in ons brein zitten. Diverse psychiaters worden voor deze video geïnterviewd door Coen Verbraak. De video is zeer wetenschappelijk van aard en misschien niet voor iedereen makkelijk te begrijpen. Deze video is onderdeel van de serie "kijken in de ziel". Kijk ook gerust naar de andere video's van deze serie.
In deze YouTube video (van 33 minuten) wordt goed uitgelegd wat depressie is, wat het verschil is met een dipje en hoe depressie werkt in ons brein. Diverse psychiaters worden voor deze video geïnterviewd door Coen Verbraak. De video is zeer wetenschappelijk van aard en misschien niet voor iedereen makkelijk te begrijpen. Deze video is onderdeel van de serie "kijken in de ziel". Kijk ook gerust naar de andere video's van deze serie.
In deze video (van 25 minuten) vertelt psychiater Rogier Hoenders over het belang van zingeving, beweging, voeding en ontspanning bij psychosegevoeligheid. Volgens Gratis Psycholoog is dit niet alleen van belang voor mensen met psychosegevoeligheid maar voor iedereen. Voor een gezond brein zijn dit de motoren waarop het brein draait en daarom is deze video voor iedereen nuttig. Deze video is voor de meeste mensen makkelijk te begrijpen maar kan wat taai overkomen.
Vertel jouw tip aan Gratis Psycholoog!
Gratis Psycholoog wil graag praktische hulp bieden en is altijd op zoek naar tips die kunnen helpen. Er zit enorm veel kracht in elkaar helpen. Welke video's, podcasts of webinars hebben jou geholpen bij psychische klachten? Laat je tip hieronder achter, want wie weet help je daar een ander mee. Wil je anoniem blijven, dan kan je gewoon een verzonnen naam en e-mailadres invullen.
Reactie plaatsen
Reacties