Als psycholoog ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om mensen te inspireren en te ondersteunen. Ik werd helemaal blij toen ik de documentaire "Stutz" ontdekte op Netflix. De documentaire "Stutz", geregisseerd door Jonah Hill, biedt een unieke kijk op de therapeutische relatie en de kracht van psychologische interventies.

Waar gaat de documentaire Stutz over?
"Stutz" volgt het verhaal van Jonah Hill en zijn therapeut, Phil Stutz. Hill, bekend van zijn werk als acteur en regisseur, neemt ons mee op een reis waarin hij zijn eigen worstelingen en groei deelt. Wat deze documentaire bijzonder maakt, is de openhartigheid en kwetsbaarheid die zowel Hill als Stutz tonen. Het is een eerbetoon aan de therapeutische relatie en de impact die een goede therapeut kan hebben op iemands leven.
Phil Stutz, een ervaren psychiater, deelt in de documentaire zijn unieke benadering van therapie. Hij introduceert verschillende technieken en hulpmiddelen die hij heeft ontwikkeld om zijn cliënten te helpen. Deze methoden zijn praktisch en direct toepasbaar, wat ze bijzonder waardevol maakt voor mensen die op zoek zijn naar concrete handvatten om hun mentale gezondheid te verbeteren.
Phil Stutz noemt ze terecht "tools" (handvatten of gereedschap) en dit is dan ook de naam van zijn boek en gelijknamige website "The Tools Book" waar je deze bruikbare handvatten kan terugvinden. Een paar dagen nadat ik Stutz voor het eerst had bekeken kwam ik stomtoevallig in de kringloop het boek van hem tegen: The Tools. Dus mochten de handvatten uit de documentaire je aanspreken dan kan ik je aanraden om het boek aan te schaffen (prijs ligt tussen de 10 en 17 euro) en/of naar de website te gaan en daar eens rond te snuffelen.
Een van de meest opvallende aspecten van de documentaire is de dynamiek tussen Hill en Stutz. Hun relatie is gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen, wat een essentieel onderdeel is van een succesvolle therapeutische relatie. De documentaire laat zien hoe belangrijk het is om een therapeut te vinden die bij je past en met wie je een goede klik hebt.
Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat de documentaire niet representatief is voor alle therapeutische relaties: niet elke cliënt zal dezelfde ervaring hebben met hun therapeut. De band tussen Hill en Stutz is uniek en heeft de tijd nodig gehad om zich op te bouwen. Het is goed om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat therapie een persoonlijk en individueel proces is.
Ook wil ik benadrukken dat als je de klik niet voelt bij en met je behandelaar, dat je dit kan bespreken met jouw behandelaar. Een goede behandelaar zal jou hierom niet veroordelen maar jou voor deze openhartigheid en eerlijkheid prijzen. Psychologen begrijpen dat we ons op ons gemak moeten voelen willen we lastige zaken durven te bespreken. Psychologen begrijpen ook dat we niet met iedereen een klik hebben, zelfs al vinden de persoon wel gewoon aardig of vriendelijk. Het bespreken van de klik kan soms ook al de lucht klaren en het contact verdiepen en verbeteren. Mocht je toch geen klik voelen of mocht je je niet volledig veilig voelen om je uit te spreken: dan is het zeker goed om dit te bespreken en te kijken of je bij een andere behandelaar geplaatst kan worden.
Al met al is "Stutz" een ontroerende en inspirerende documentaire die een waardevol inzicht biedt in de wereld van therapie. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om open te staan voor hulp en de kracht van een goede therapeutische relatie te erkennen. Voor iedereen die geïnteresseerd is
in psychologie en persoonlijke groei, is deze documentaire zeker de moeite waard om te bekijken. De eerste 30 minuten kunnen wat taai zijn maar na een tijdje loopt de documentaire als vanzelf. Achteraf zal je misschien zelfs wel zeggen dat je hem nóg een keer gaat kijken. Dat is ook aan te raden want de eerste keer dat je hem kijkt blijven er een aantal dingen hangen maar vergeten we de rest. Wanneer je hem nogmaals kijkt zullen weer andere dingen blijven hangen bij je. Ook kan het zijn dat je niet alles oppikt van de documentaire omdat je op dit moment klachten ervaart zoals vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Lukt het nu niet; geen probleem, probeer het over een tijdje nogmaals.
Veel leerzaam kijkplezier gewenst!
Vertel jouw tips aan Gratis Psycholoog!
Gratis Psycholoog wil graag praktische hulp bieden en is altijd op zoek naar tips die kunnen helpen. Er zit enorm veel kracht in elkaar helpen. Heb je Stutz gezien? Wat vond jij het meest waardevol om te horen? Laat je tip hieronder achter, want wie weet help je daar een ander mee. Wil je anoniem blijven, dan kan je gewoon een verzonnen naam en e-mailadres invullen.

Inzicht #9
Je hebt niks te zeggen over de kaarten die het leven jou deelt, wel over hoe je ze besluit uit te spelen.
Voltaire
Reactie plaatsen
Reacties