Heb jij last van chaos, prioriteiten stellen of kom je vaak in de knoop wat betreft tijdmanagement? Dan is er een heel simpel zinnetje dat jou kan helpen. De zin "Moet ik dit nu doen?" kun je vijf keer stellen maar iedere keer betekent het iets anders.

Soms zijn we zo druk in ons leven dat we wat in de knel komen. Dan is het belangrijk dat je prioriteiten stelt. Wat is echt belangrijk en wat moet er echt gedaan worden? En door wie? En moet het allemaal nu meteen?
MOET ik dit nu doen?
Hier ligt de nadruk op "moet". MOET ik dit nu doen? Hier gaat het over of het belangrijk genoeg is dat het daadwerkelijk moet gebeuren. Misschien is het niet altijd nodig dat iets moet gebeuren. Moet je het doen of is het iets dat je graag wil doen als je er de tijd voor had? Met andere woorden is het een taak die ook echt daadwerkelijk moet gebeuren of gaat het om iets dat mag? Soms leggen we de lat ook wel erg hoog voor onszelf. Ik zou van mijzelf kunnen eisen dat ik minimaal één blog schrijf per dag. Maar MOET ik dat echt doen? Nee, ik moet dat niet. Ik zou het graag willen, maar het moet niet.
Moet IK dit nu doen?
Hier ligt de nadruk op "ik". Moet IK dit nu doen? Hier ga je jezelf afvragen wi die taak moet doen. Stel je bevindt je in een hectische periode van je leven. Je hebt je baan, de zorg voor je pubers, de mantelzorg voor je ouders, allerlei andere verplichtingen en je partner wil ook al weken aandacht van je. Maar je huis is ook een beetje een rommeltje. Ga jij dat doen terwijl al zo klem zit? Of kan ook iemand anders de woonkamer wat opruimen en stofzuigen? Sommige taken kunnen we best overdragen aan een ander. Ik zou graag alle blogs willen schrijven voor Gratis Psycholoog. Maar moet IK dat nu doen? Nee, ik kan ook andere mensen vragen om mee te helpen de blogs te schrijven.
Moet ik DIT nu doen?
Hier ligt de nadruk op "dit". Moet ik DIT nu doen? Hier gaat het over of je dat ene specifieke ding moet doen of mag het ook iets anders zijn? Soms is datgene wat een ander van je vraagt misschien niet het beste om te doen. Soms zijn andere manieren beter passend. Is datgene wat je wil gaan doen wel passend om bij je doel te komen? Laten we teruggaan naar het eerdere voorbeeld dat je jouw huis een rommel vindt en dat er eens grondig moet worden opgeruimd en schoongemaakt. Moet je DIT (echt je hele woonkamer van top tot teen opruimen, schoonmaken met sopje, ramen lappen en stofzuigen) nu doen? Nee, misschien niet echt. Misschien is even de eettafel opruimen en snel een stofzuiger erdoorheen halen ook prima.
Moet ik dit NU doen?
Hier ligt de nadruk op "nu". Moet ik dit NU doen? Hier gaat het over of of je de taak nu moet doen, dus meteen of kan je de taak uitstellen? Soms schieten we gelijk in actie, maar niet alles hoeft meteen. Sommige dingen kunnen best wachten. Met name als andere mensen ons iets vragen, schieten we sneller in actie. Deels komt dit omdat we zelf niet over het urgentieniveau beschikken (die ander weet hoe snel het af moet) dus gaat ons brein dat zelf invullen. Omdat we liever geen risico willen lopen om het fout te doen, het urgentieniveau voor ons onbekend is, classificeert ons brein het verzoek als iets dat we direct moeten doen. Better be safe than sorry.
Moet ik dit nu DOEN?
Hier ligt de nadruk op "doen". Moet ik dit nu DOEN? Hier gaat het over of het een taak is die om een handeling vraagt. Misschien moet je juist iets laten? Wat gebeurt er als je het niet doet? Sommige problemen verdwijnen ook vanzelf als je ze met rust laat. Het komt namelijk ook wel eens voor dat ik mensen adviseer juist minder te doen ipv meer te gaan doen. Soms moet je ook dingen durven te laten liggen. Met name wanneer je ergens mee worstelt en het antwoord erop niet meteen tot je komt. Laat het dan liggen. Het antwoord is er namelijk nog niet en als je het laat liggen kan je onderbewuste brein er mee aan de slag voor je.
Dit zinnetje is dus handig om in te zetten als je jouw tijdsmanagement wil verbeteren. Ik raad dit zinnetje ook zeker aan voor mensen met een burn-out. Burn-out treft voornamelijk mensen met een zeer hoog verantwoordelijkheidsgevoel, groot doorzettingsvermogen en ze zijn meester in hun kar steeds maar weer volladen met taken. Wanneer je re-integreert mag je dit zinnetje op een post-it schrijven en op je bureau plakken zodat je hier mee gaat oefenen tijdens je re-integratie.

Inzicht #20
Het is moeilijk om geluk in jezelf te vinden, maar het is onmogelijk om het ergens anders te vinden.
Arthur Schopenhauer (filosoof)
Reactie plaatsen
Reacties