Motivatie bij studeren: Study With Me video's en spiegelneuronen

Study With Me-video's zijn video's op YouTube waar je iemand ziet studeren. In ons brein zitten spiegelneuronen en deze neuronen geven een elektrisch signaal af wanneer we gedrag van anderen zien. Door Study With Me-video's aan te zetten terwijl je studeert, helpt het jou om makkelijker in de studeer-modus te komen en heeft het een positieve invloed op jouw studiemotivatie en aandacht.


Het bestaat al een aantal jaar en inmiddels staat YouTube vol met Study With Me-video's. De eerste Study With Me video is geplaatst door YouTuber Sweet Flower op 25 september 2015. Het filmpje werd 52.000 keer bekeken in twee jaar tijd. Het aantal Study With Me-video's groeit. Op 29 oktober 2016 plaatst YouTuber Hijame een Study With Me-video en deze werd in anderhalf jaar tijd meer dan 3 miljoen keer bekeken. 

Vanaf 2017 beginnen Study With Me streamers en YouTubers de Pomodoro techniek, een tijdmanagement tool, toe te voegen aan de video's. In de video's is dan een timer, die aftelt naar een pauze, zichtbaar. Er zijn inmiddels veel variaties te vinden voor wat betreft deze video's. Er zijn video's opgenomen terwijl het buiten regent of onweert of de video's hebben andere ASMR elementen. Weer andere video's zijn kenmerkend vanwege de nachtelijke studeersessie of omdat het in een bibliotheek is opgenomen. Er zijn zeker video's te vinden die aansluiten bij jouw brein. 

Gratis Psycholoog voor psychische hulp en handvatten zoals Jongen met motivatieproblemen met studeren gebruikt Study with Me van YouTube en spiegelneuronen

Hoe werken de Study With Me video's?

Study with Me-video's op YouTube zijn dus de afgelopen jaren enorm populair geworden. Dat is niet voor niets want ze hebben een wetenschappelijke basis. Deze video's tonen meestal iemand die studeert, vaak in een rustige en georganiseerde omgeving, en het nodigt anderen uit om samen te studeren. Maar wat maakt deze video's zo effectief? Het antwoord ligt deels in de werking van spiegelneuronen.

Wat zijn spiegelneuronen?

Nog niet zo lang geleden, in de jaren 90, werden spiegelneuronen ontdekt door neurofysioloog Giacomo Rizzolati (1). Neuronen zijn hersencellen. Spiegelneuronen zijn een type hersencel dat actief wordt wanneer we een handeling uitvoeren, maar ook wanneer we iemand anders diezelfde handeling zien uitvoeren. Wanneer we zien hoe anderen bezig zijn met een taak, worden delen van onze hersenen gestimuleerd alsof de taak door ons wordt uitgevoerd. Neuroimaging-onderzoeken (MRI onderzoeken) tonen bijvoorbeeld aan dat dezelfde hersengebieden worden geactiveerd bij bewegingswaarneming en bewegingsproductie (2). Het hersengebied dat betrokken is bij beweging wordt dus actief als we zelf rennen, maar ook als we iemand zien rennen.

Het nadoen en begrijpen van de activiteiten van anderen is vooral nuttig voor de leervaardigheden van jonge kinderen, zoals lachen, spraak, beweging en spel. Imitatie (nadoen) is de voornaamste leerstrategie van baby's en jonge kinderen. Een baby begrijpt nog geen taal en het nadoen van gedrag stelt ze in staat om zich te ontwikkelen. Denk aan het eerste lachje bij een baby, eerst talloze keren voorgedaan door de ouders en plots doet een baby dit ongeveer zes weken na de geboorte na. Maar het zijn ook jouw spiegelneuronen die aan het werk zijn wanneer jij je armen over elkaar slaat omdat je gesprekspartner dit net ook deed.  Spiegelneuronen geven ook informatie om te voorspellen waaróm iemand het gedrag vertoont waar hij of zij mee bezig is, en dit is een krachtig mechanisme om emoties bij anderen te begrijpen (3). Hoe spiegelneuronen werken bij emoties slaan we hier nu over. 


Hoe kunnen Study with Me-video's jou helpen bij het studeren?

Wanneer je naar een Study with Me-video kijkt, activeren je spiegelneuronen alsof je zelf aan het studeren bent en hierdoor krijg je de neiging het te gaan imiteren. De Study with Me-video's kunnen verschillende voordelen hebben:

  • Motivatie: Het zien van iemand anders die geconcentreerd studeert, kan je eigen motivatie verhogen. Je hersenen 'spiegelen' de focus en toewijding van de persoon in de video, wat je helpt om zelf productiever te zijn.

  • Structuur en Routine: Veel van deze video's volgen een gestructureerde studieroutine, zoals de Pomodoro-techniek. Door deze routines te observeren, kunnen je spiegelneuronen je helpen om dezelfde structuur in je eigen studiegewoonten te integreren.

  • Gezelschap: Studeren kan een eenzame activiteit zijn, maar het kijken naar iemand anders die studeert, kan een gevoel van gezelschap en verbondenheid creëren. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die zich geïsoleerd voelen.

Context is belangrijk. Spiegelneuronen zullen eerder vuren wanneer de waarnemer verbinding kan maken met de doelen of intenties van de persoon en deze kan begrijpen (4). Het zien van iemand die studeert aan een bureau, met een laptop en boeken heeft meer effect op je motivatie om te studeren dan wanneer je een video ziet van iemand die in een boek leest op de wc. Dit is de invloed van de context. Wanneer je een Study with Me-video uitzoekt op YouTube kijk dan ook naar waar jouw brein het meest op aan gaat. Zo heeft Universitair docent Emily Chambers meer dan 50 Study with Me-video's op YouTube staan waarbij het bureau is aangekleed in een oud Engelse bibliotheek stijl. Emily Chambers legt in deze video uit waarom Study with Me-video's zo effectief zijn. Zo legt zo ook uit dat de context belangrijk is en dat zelfs een kaars met de geur van oude boeken kan helpen om je spiegelneuronen te activeren. Een andere YouTuber, StudyMD, heeft weer een veel zakelijkere uitstraling in zijn Study with Me-video's en plaatst ook nachtelijke studeersessies. 


Hoe haal je het maximale uit de Study with Me-video's?

  • Zoek een Study with Me-video uit die jou aanspreekt qua context, Hoe ziet het er visueel uit? Zakelijke omgeving of een bibliotheek. Is er een uitkijk op een natuurrijke omgeving of is er een uitkijk op een stadse omgeving? Is het bureau redelijk leeg en georganiseerd of staat het vol met spullen?
  • Let op het geluid in de video. Zoek wat het beste effect heeft op jou. Misschien zijn dit regengeluiden, een kabbelend beekje of kampvuurgeluiden. misschien hou je meer van zachte muziek, er zijn bijvoorbeeld filmpjes met jazzmuziek eronder, of ontspannende loungemuziek. Uiteraard kan je ook zelf een achtergrondmuziekje aanzetten, misschien wel de solfeggio frequentiemuziek? Ben je te druk en springerig in je hoofd, zet dan een lage frequentie aan. Ben je wat down en lusteloos, zet dan een hogere frequentie aan.
  • Jouw eigen aankleding. Wat werkt voor jou het beste? De een studeert het liefst in een zachte joggingbroek en trui maar de ander gaat dan juist lanterfanten en studeert weer efficiënter wanneer hij of zij goed aangekleed erbij zit. In wat voor stoel zit je graag? In een lekkere grote zachte stoel of zit je liever actief, rechtop op een bureaustoel?
  • Denk ook eens aan geur. Dit is iets dat we vaak vergeten en onderschatten. Geur kan je bijvoorbeeld terugbrengen naar een bepaalde tijd uit ons leven. Steek dus een geurkaars aan, spray roomspray of bestel kaarsen met de geur van bijvoorbeeld oude boeken. Of gebruik een aroma-diffuser mocht je dat hebben. Zoiets gebruik ik graag als ik aan het werk ben.
  • Onderzoek of je meer effect ervaart bij het afspelen van een eerder opgenomen video of dat je meer effect ervaart als jij je aansluit bij een Study with me livestream. 

Dus de volgende keer dat je moeite hebt om je te concentreren, probeer dan eens een Study with Me-video. Je spiegelneuronen zullen je meteen helpen bij het studeren!

Vertel jouw concentratie en motivatie tips aan Gratis Psycholoog!

Gratis Psycholoog wil graag praktische hulp bieden en is altijd op zoek naar tips die kunnen helpen. Er zit enorm veel kracht in elkaar helpen. Wat werkt voor jou heel erg goed bij het studeren en concentreren? Laat je tip hieronder achter, want wie weet help je daar een ander mee. Wil je anoniem blijven, dan kan je gewoon een verzonnen naam en e-mailadres invullen. 


1. Rizzolatti, G., & Sinigaglia, C. (2008). Mirrors in the brain: How our minds share actions and emotions. (F. Anderson, Trans.). Oxford University Press

2. Woolfolk, A. (2021). Educational psychology. Pearson.

3. Rasmussen, B., & Bliss, S. (2014). Beneath the surface: An exploration of neurobiological alterations in therapists working with trauma. Smith College Studies in Social Work, 84(2º3), 332–349.

4. Eysenck, M. W., & Keane, M. T. (2015). Cognitive psychology: A student’s handbook. Psychology Press.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.