Acceptance and Commitment Therapy is een op mindfulness gebaseerde gedragstherapie. De ACT therapie maakt gebruik van vele metaforen. Een metafoor is een vorm van beeldspraak. Het is een vorm van figuurlijk taalgebruik op basis van een vergelijking. Door vergelijking kunnen metaforen mensen helpen om complexe problemen beter te begrijpen. In dit blog worden enkele ACT video's over negatieve gedachten uitgelicht en vind je ook video's met ACT oefeningen hoe je hier met meer afstand naar kan kijken.

Niet alleen in ACT worden vaak metaforen gebruikt, maar ook in verschillende andere therapievormen zoals de psychotherapie. In mijn gesprekken met cliënten gebruik ik ze vaak ook graag. Ze zijn enorm krachtig en het helpt om complexe zaken beter te begrijpen of tot een scherper inzicht te komen.
ACT video's over omgaan met piekergedachtes
Hieronder vind je twee video's over hoe we geneigd zijn om om te gaan met negatieve gedachtes en hoe we ze beter kunnen benaderen.
Wat kan je doen tegen negatieve gedachten?
We vechten vaak tegen negatieve gedachten maar het vechten zelf is zwaar en helpt ons niet. Negatieve gedachten hebben in de kern ook een functie: ze waarschuwen ons en beschermen ons tegen toekomstig gevaar of sporen ons aan om beter te doen. Maar dit geldt alleen als ze niet de overhand hebben genomen. Negatieve gedachten mág je opmerken, je mág er notitie van nemen, maar je hoeft er niet altijd iets mee te doen. Gedachten hebben vaak wel een functie, ze vertellen je bijvoorbeeld wat belangrijk voor je is. Soms vind ik, Diana van Gratis Psycholoog, het best spannend dat ik een website heb gemaakt waar ik kennis deel met jullie. Er komen gedachten voorbij als "wat zullen mensen vinden van mijn website?" en "wat als iemand het een slechte website vindt?". Ik merk ze op en in mijn hoofd en daarna zet ik er een klein stukje tekst bij. De gedachte wordt dan: "ik merk op dat ik de gedachte heb wat als iemand mijn website slecht vindt?". Hiermee maak ik mijzelf ervan bewust dat het een gedachte is die voorbijkomt in mijn hoofd. Het is geen absolute waarheid en ik hoef dus ook niet in die gedachte te geloven. Ik weet dus dat ik er niets mee hoef te doen, het is immers geen absolute waarheid. Zou ik de gedachte aannemen als waar en er vervolgens iets mee gaan doen, dan had ik de website misschien offline gehaald. Dat zou jammer zijn want dan heb ik een verlies aan de andere kant: ik wil mensen helpen en creatief bezig zijn. Behulpzaamheid en creativiteit zijn twee belangrijke waarden voor mij. Het voelt ook weer niet goed als ik daar op in ga leveren, alleen maar vanwege negatieve gedachtes die niet eens de absolute waarheid weerspiegelen. Gedachten zijn ook vooral data. Wat deze gedachte mij eigenlijk vertelt is dat ik graag een goede psycholoog ben. Dat is de data die ik eruit haal. Die data voelt goed voor mij. Het is goed om een goede psycholoog te willen zijn. Natuurlijk is de gedachte daarmee niet meteen volledig weg. Het laatste reststukje van deze gedachte hoef ik alleen maar te verdragen. Te verdragen voor zo lang het nog bij me is. Hiermee train ik mijzelf deze gedachte met me mee te dragen zonder hem weg te willen duwen. Hoe meer ik mijzelf hier in train, hoe zachter en kleiner de gedachte wordt.
ACT video's met geleide defusie oefeningen
Hieronder staan twee video's van 'ACT in Actie' waar je door middel van een oefening afstand kan creëren tot je gedachtes. In de ACT wordt hiervoor het woord defusie gebruikt. Defusie betekent letterlijk uit elkaar halen. In de Acceptance and Commitment Therapy gebruiken we defusie als een manier om afstand te kunnen nemen, ruimte te kunnen maken. Afstand nemen is soms nodig wanneer we ergens volledig door in beslag worden genomen. Dat kunnen gedachten, maar ook gevoelens zijn.
Als je meer van dit soort video's met geleide ACT oefeningen wil zien dan is 'ACT in actie' op YouTube een goed kanaal. Hier staan 12 video's met geleide ACT oefeningen.
Reactie plaatsen
Reacties